vrijdag 15 februari 2008

Vandaag in de krant Deel 2

Waarom zijn loopschoenen altijd wit?

'Dat is een marketingkeuze', zegt Eddy D'Hondt. 'Loopschoenen moeten lichtheid en vooruitgang uitstralen, vandaar ook altijd de felle accenten. Zwarte loopschoenen zijn heel moeilijk te vinden. Omdat veel publiek van fitnesscentra doorstroomt naar de loopsport, duiken de jongste tijd wel iets meer zwarte loopschoenen op.'
'Vrouwen die fitnessen, zijn gewoon om elegante zwarte sportschoenen te dragen. Als ze hier komen voor loopschoenen, is de teleurstelling groot. Maar ik zeg altijd dat ze niet naar de esthetiek van zo'n schoen moeten kijken.' (ems)

Chris zakt door

Chris Goossens (47) uit Oostakker komt met voetklachten naar de winkel van Eddy D'Hondt. Hij is al zeven jaar een fervente loper en wil in mei voor de tweede keer deelnemen aan de marathon van Antwerpen. Chris' schoenen blijken versleten en op de voetscan is te zien dat de voorkant van zijn voeten iets te veel doorzakt. Daar houdt hij rekening mee bij de aanschaf van zijn nieuwe paar loopschoenen. Aan de binnenzool van zijn versleten paar worden versterkingen aangebracht op de plaats waar zijn voet doorzakt. Zo kan hij daar nog even mee verder, als afwisseling met zijn nieuwe. Aan nieuwe loopschoenen moet je namelijk eerst wat wennen. (ems)

Footscan goed voor Tia en de bonobo's

Uitvinder van de footscan is Jean-Pierre Wilssens, in de jaren zeventig een verdienstelijk atleet op de 800,1.000 en 1.500 meter. Hij studeerde sportpodologie, sportorthopedie en biome-chanica. Midden de jaren tachtig was hij adviseur bij Adidas International. Toen ontwikkelde hij ook de footscan: een plaat met 16.000 sensoren die vijfhonderd beelden per seconde maakt van een loopbeweging.
Wilssens adviseert atleten als hoogspringster Tia Hellebaut en wereldrecordhoudster op de marathon Paula Radcliffe. Ook de spelers van Anderlecht komen bij hem langs. Zelfs in Planckendael worden de bewegingen van de bonobo's onderzocht op een footscan. De gecommercialiseerde versie van dit wetenschappelijke instrument vind je in de winkels van Runners Service Lab in Gent, Beveren en Duffel, (ems)


Bron: Het Nieuwsblad 15/02/2008

Geen opmerkingen: