woensdag 12 augustus 2009

Lactaat proeven

Gisteren was het weer tijd om, in de voorbereiding naar de marathon, lactaat testen te laten uitvoeren, dit onder leiding van Dr. Jan Olbrecht een van de toonaangevende personen op dit vlak.

Na het inlopen stonden er 3 reeksjes van 2km op het programma in opgaand tempo, in mijn geval 4:40/km, 4:30/km, 4:20/km. Na een 15 tal minuutjes rust moet er dan nog een 600m volluit worden gelopen.

Om 7h werd er gestart met de opwarming en een half uurtje later konden we aan de testen beginnen. Eerst vertrokken de echt snalle mannen en dan was het mijn beurt om de piste op te stormen. Toen Stefan doorkwam pikte ik aan, hij moest de zelfde tempo's als mezelf lopen, en waren we weg voor de eerste 2km.

Nadien moesten we naar binnen om via de oorlel wat bloed te laten aftappen. Na dit korte onophoud konden we weer op weg voor de volgende 2km waarna we weer naar binnen doken voor alweer wat bloed. Dit herhaalde zich dan nog een derde keer. Het aftappen van het bloed ging zonder problemen, je voelde het zels al lopen tijdens het lopen zelf, maar het lopen zelf vergde meer en meer van de krachten. De hartslag ging dan ook gestaagd de hoogte in van 174 na de eerste 2km over 177 naar 181 na de laatste 2km.

Gelukkig stonden er 15 minuutjes rust geprogrameerd voor de gevreesde 600m. Tijdens het lopen van deze 600m voelde ik mijn benen gewoon verzuren er werd dan ook alles uitgeperst en na 1min en 57 sec stonden we aan de aankomstlijn met een hartslag van om en bij de 185. Azfien.....

Nu werd er 3 keer bloed genomen met een tussenpoze van 2 min om de maximale lactaat waarde te bepalen. Hiernaa werd er nog wat uitgelopen en konden we gaan douchen.

Nu kon het wachten beginnen want de resultaten werden direct na de proeven besproken, en omdat dit per persoon toch al snel een 10 tot 15 minuten inbeslag neemt werd het al snel 12h voor we naar huis konden gaan.

Rudimentair kwam het er voor mij op aan dat ik vergeleken met vorige keer er weer op vooruit gegaan ben, tempo's iets hoger voor dezelfde lactaat waarde en een eind verzuuring die ook nu weer hoger lag dan voordien, we kunnen dus al wat beter de weerstands trainingen verdragen. En voor Amsterdam het doel van 3:20 zou binnen de mogelijkheden liggen... allemaal goed nieuws dus. Nu maar hopen dat we gevrijwaard blijven van blessures en ziektes.

Start tijd7:03 PM
Afstand11.0 km
Duur1:58:18
Snelheid05:19 min/km
map

1 opmerking:

Tiny zei

Het doet je toch altijd weer deugd om te merken dat er vooruitgang in zit!