maandag 28 januari 2008

Vandaag in de krant...

Leren lopen in de lente - 28/01/2008

De voorbije zeven jaar heeft 'Start to Run' zo'n 67.000 Vlamingen leren lopen. Vooral in het voorjaar trekken velen weer hun loopschoenen aan. 'Start to Run is voor mensen met een conditie nul en onder nul', zegt bedenkster Mieke Boeckx.

Het succes van het joggingprogramma 'Start to Run' heeft volgens de bedenkster ervan, Mieke Boeckx, vooral te maken met het groepsgebeuren. 'Mensen die alleen gaan lopen, haken makkelijker af', zegt Boeckx, zelf een voormalige marathonloopster. Over heel Vlaanderen is Start to Run een succes. Vorig jaar namen 12.000 mensen aan de officiële sessies deel, drie keer meer dan in 2001 (zie tabel). Dat blijkt uit het antwoord van de minister van Welzijn, Steven Vanackere (CD&V), op een vraag van partijgenote en Vlaams parlementslid Sonja Claes.

Start to Run is bestemd voor de absolute beginners. Het begint met afwisselend één minuut lopen en één minuut wandelen, waarna het aandeel lopen zich steeds meer uitbreidt. Het einddoel is vijf kilometer lopen.

Dat is het absolute beginnersprogramma, en trekt veruit de meeste deelnemers. Daarnaast zijn er ook de tien en vijftien kilometer. Sinds dit jaar kunnen deelnemers zelfs opbouwen naar de 20 kilometer -de jaarlijkse '20 kilometer van Brussel' is voor veel lopers een streefdoel.

Zo'n tachtig procent van de Start to Run-joggers zijn vrouwen. Boeckx: 'Start to Run is een programma voor beginners en mannen worden niet graag als beginners bestempeld.'

Opvallend in de statistieken van Start tot Run is het verschil tussen de voorjaar- en najaarsessies. Vorig jaar waren er meer dan 8.000 deelnemers in het voorjaar. In het najaar waren het er maar ruim 3.000.

Niet verwonderlijk, zegt Mieke Boeckx. 'In het voorjaar worden de goede voornemens gemaakt. Bovendien is er al het vooruitzicht van de bikini's en de zomermode. '

Het programma is voor iedereen geschikt. 'Het is voor mensen met een conditie nul en onder nul', luidt het credo van Boeckx. En dat was ook de bedoeling toen zij Start to Run tien jaar geleden opstelde.

'Toen heette het nog joggen voor beginners, maar het programma was toen al identiek. Ik had gemerkt dat er voor de absolute beginners geen programma's waren. In de atletiekclubs ging men ervan uit dat nieuwkomers vijf kilometer konden lopen.'

Het idee om dat gat in de markt in te vullen, kreeg Boeckx nadat ze een knieoperatie had ondergaan. 'Ik kreeg zeeën van tijd, maar wilde met atletiek bezig blijven. Zo kwam ik bij een programma voor de beginners.'

www.miekeboeckx.be www.val.be

Pieter Lesaffer
Bron: Nieuwsblad 28/01/2008

1 opmerking:

http://paardterugopstal.skynetblogs.be zei

Start2run ideaal !! in feite moet iedereen het kunnen , ikzelf ben 1jaar en 6maand geleden zo gestart van 0 en het jaar erop liep ik mijn eerste marathon (met wat geluk blessure vrij te blijven) en een goede coach duuus er is hoop ;-)))))